valet i england

Toryledaren David Cameron leder enligt de första vallokalsundersökningarna i brittiska parlamentsvalet men får ingen egen majoritet.Tories får enligt vallokalsundersökningen 307 mandat, Labour 255 och Liberaldemokraterna 59 och övriga 29.
En stor överraskning är Liberaldemokraternas förhållandevis svaga resultat, enligt vallokalsundersökningen.
– Det riktigt slående är hur få platser Liberaldemokraterna tar om resultatet står sig, säger den ekonomiske analytikern Philip Shaw till Reuters.
Och om vallokalsundersökningens resultat står sig innebär det att Tories skulle behöva ytterligare 19 mandat för att få majoritet. Nu indikerar i stället resultatet att det blir aktuellt med ett så kallat "hängparlament", vilket är ovanligt i brittisk politik. Senast något sådant hände var 1974.
Enligt de regeringsriktlinjer som utkom i februari kan i ett sådant läge den sittande regeringen först försöka utröna om den kan få politiskt stöd i parlamentets underhus. Det skulle sannolikt kräva en uppgörelse mellan nuvarande regeringspartiet Labour och Liberaldemokraterna. Men de senares ledare Nick Clegg har antytt att han inte gärna vill samarbeta med ett Labour lett av premiärminister Gordon Brown.
Ett annat scenario är att konservativa Torypartiet bildar en minoritetsregering och utmanar den nyblivna oppositionen – går den emot Tories statsbudget tvingar den dock i så fall fram ännu ett föga välkommet parlamentsval.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0