demokrati

Demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp som syftar på någa besläktade former avstyrelseskick där makten i en stat utgår från dess medborgare via allmänna och friaval, oftast av förtroendevalda representanter till dess parlament. Sedan åren kring 1990 är demokrati det styrelseskick som råder i flest nationer i världen. Av världens samtliga allmänt erkända nationer förnekar endast Saudiarabien, Myanmar, Brunei samt Vatikanstaten sin demokratiska legitimitet. Övriga anser sig alltså ha ett demokratiskt styrelseskick av något slag[1], även om det ibland är högst tveksamt att landet skulle vara demokrtiskt, bland annat baserat på brister i landets valsystem, vilka folkgrupper som har rösträtt och instabilitet vad gäller den yttersta makten. Exempel på andra styrelseskick är monarki,envälde, diktatur, aristokrati och teokrati.

Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har e serie fri- och rättigheter,de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demorati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, till exempel direktdemokrati ochrepresentativ demokrati.

De flesta demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir snedfördelad, till exempel genom att akten är delamellan denverktällande makten, den lagstiftande makten och den dömande makten. Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har ti att sätta sig in i alla frågor, och att de politiska partierna ägnar mer tid åtröstfiske än åt att styra. Intressekonfliktsfrågan är också vanlig.

Den moderna demokratin uppstod i Västvärlden på 1700- och 1800-talen med USA som ett tidigt exempel. Under 1900-talet spred den sig över värden till Latinamerika, forna kolonier och före detta socialistländer.

Även om begreppet demokrati oftast används i kontexten av politiska stater används det också inom privata organisationer, då ofta med hänsyftning på att alla närvarande har rösträtt. I det sammanhanget kontrasteras demokrati ibland mot chefsstyre eller expertstyre.


Kommentarer
Postat av: Måns-Melker

Jag vill gärna hava dina källor till denna uppenbarelse. I mitt huvud så haver jag misstankar om diverse kopiering av information.

2010-09-19 @ 19:55:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0